Mediapolis Tampere

fi
Menu

Musiikki & Media: Vain Elämää – Tunteisiin vetoava tarina

Takaisin uutislistaukseen

7.11.2013 14:33

Olin Musiikki & Media -tapahtumassa Tampereen Hotelli Ilveksessä. Meneillään oli artisti-paneeli, jossa keskusteltiin ajankohtaisesta Vain Elämää -ohjelmaformaatista. Sali oli niin täynnä yleisöä, että osa joutui kuuntelemaan tarinoita ovenraosta salin ulkopuolelta. Salissa oli lämmin tunnelma, siis todella lämmin!

Panelisti kertoilivat millaista oli tehdä ohjelmaa ja kuinka toinen tuotantokausi oli erilainen kuin ensimmäinen. Jukka Poika avasi miltä oikeasti tuntuu, kun muut esittävät hänen biisejään. Kun on esittänyt biisin satoja kertoja ja tietää selkäytimestä kuinka se vedetään, niin meneehän se toisen laulamana ihan väärin. Ensimmäisen reaktion laannuttua alkaa sitten kuunnella ja hieman sulaa, ja kolmannessa osassa versio ei enää kuulostakaan niin pahalta.

Panelissa minulle selvisi, että Vain Elämää on alun perin hollantilainen formaatti. Alkuperäisessä formaatissa artistit esittävät toistensa kappaleita studiossa kilpaillen siitä kuka tekee parhaan version kappaleesta. Vasta kun formaattia tehtiin Ruotsissa, tuli siihen mukaan enemmän tarinallisuutta. En tiedä, onko ruotsalaisessa luonteessa sitten jotain rehellistä kilpailua vastaan vai mistä saivat ajatuksen, mutta hyvä että saivat. Minuun ainakin tällainen formaatti uppoaa! Kiitos Ruotsi.

Parhaiten tapahtumasta jäi kuitenkin mieleen, kuinka tarinalla voi olla suuria vaikutuksia jopa musiikkielämykseen ja sitä kautta ostamiskäyttäytymiseen. Asko Kallonen kertoi tarinan siitä, kuinka he Leri Leskisen kanssa koostivat ensimmäisen tuotantokauden CD-levyä. Jonne Aaronin versio Kaija Koon Kylmä Ilman Sua –biisistä oli hyvä veto, mutta se ei kuitenkaan mahtunut levylle. Sitten jakso tuli ulos televisiosta ja Jonne Aaron avaa sisimpänsä ja kertoo koskettava tarinan kappaleen merkityksestä ja hän esittää versionsa rakkaan isoäitinsä muistolle.

Kaikille artisteille nousee tippa linssiin esityksestä, sosiaalisessa mediassa porukka menee aivan pähkinöiksi siitä kuinka mahtava veto oli. Jälkeenpäin kappaletta luonnehdittiin ensimmäisen kauden tunteikkaampana esityksenä…  ja tämä kappale oli siis jäämässä pois Vain Elämää -levyltä. Askon sanojen mukaan ei siinä jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin tehdä tupla-levy, että saadaan Jonne esitys mukaan.

Minulle tämä avasi ja alleviivasi tarinan merkitystä. Kuinka tarina voi rikastaa kokemusta ja voimistaa elämyksiä. Olen aivan varma kun kuulen Kylmä Ilman Sua -biisin soivan, tulen aina muistamaan Jonne Aaronin isoäidin. Näin vahvaa muistijälkeä ei voi saada kuin vaikuttamalla tunteisiin. Ja tarinalla sen voi saavuttaa. Onpa entistä mielenkiintoisempaa olla kehittämässä Mediapolista – tarinankerronnan ja digitaaliteollisuuden keskusta.

– Jan Kolkkinen, Mediapolis

Tagit:, ,
Takaisin ylös