Mediapolis Tampere

fi
Menu

NOKIA MOBILE -MATKAPUHELIMEN TARINA – elokuvateattereissa 29.9.2017

Takaisin uutislistaukseen

15.8.2017 17:01

”Sinunkin puhelimesi on osa tätä draamaa ja tragediaa.”
Puhelin oli keksimisensä jälkeen pitkään Suomessa harvinainen. Ainoastaan tehtailijat ja tehtaat, virkamiehet ja virastot hoitavat asiansa liikkumatta vain luuriin puhumalla. Suomalaiset kävivät kylässä toistensa luona vaihtaakseen kuulumisensa ja nopein tapa välittää viestejä oli kirjeposti. Suomen teollistuessa voimakkaasti ja elintason noustessa 60-70-luvuilla Posti-ja lennätinlaitos ja paikalliset puhelinosuuskunnat kasvoivat ripeästi ja televiestintä vahvistui. Vaikka ensimmäistä varsinaista matkapuhelinta (NMT) kehitettiin yhteispohjoismaisena projektina oli Suomi tässä teknologiassa jo silloin maailman huippujen joukossa.
Eräänä päivänä Nokia nimisessä yhtiössä tajutaan, että pian jokaisella on matkapuhelin. Viime vuosituhannen lopussa ja uuden alkaessa Nokia on kuuma nimi ympäri maailmaa. Yrityksen innovatiivinen ja aikaansa askeleen edellä oleva tutkimus- ja tuotekehitystyö ja innostunut ilmapiiri on vailla vertaansa. Nokian voittoisa kulku huipentuu siihen, että joka neljännessä taskussa ympäri maailmaa soi suomalainen kännykkä ja Nokia tune on maailman tunnetuin soittoääni. Suomalainen puhelin on ilmiö. Nokia: ”Connecting People”
Arto Koskisen dokumenttielokuva Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina käy läpi suomalaisen matkapuhelimen synnyn, menestyksen ja tuhon ajan. Nokian avulla Suomi nousi masennuksen kourista matkapuhelinmaailman johtajaksi. Vuonna 2013 Nokia Mobile myytiin Microsoftille; minkälaisten vaiheiden jälkeen yksi nykyajan menestyneimmistä teknologiayrityksistä ajautui umpikujaan? Voimmeko oppia saagasta jotain? Tarina aukeaa keksijöiden ja insinöörien näkökulmasta – niiden ihmisten kertomana, jotka työskentelivät yhtiössä alusta alkaen, kukoistuksen aikana ja lopun häämöttäessä – ”We were connecting people”.
Elokuvan on tuottanut Illume Oy/Marianne Mäkelä ja Jouko Aaltonen ja sen levityksestä vastaa Pirkanmaan elokuvakeskus ry/Juha Elomäki. Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina on osa Suomi 100 – juhlavuoden ohjelmistoa.

Katso traileri tästä

Elokuvan Facebook

”If we don’t learn to tell our own stories, some day somebody else will come and tell our story.”

Mr Arto Koskinen
Senior Lecturer for Directing and Screenwriting
Tampere University ofApplied Sciences /
Music, Art and Media, Film and Television
arto.koskinen@tamk.fi
Tel: +358504055231

Takaisin ylös