Tarina

Mediapolis on tarinankerronnan ja digitaaliteollisuuden keskus

Tampereen Tohlopissa sijaitseva Mediapolis on tänään noin 30 media-alan yrityksen ja organisaation kasvava ja kehittyvä keskus ja verkosto, jolla on yhteydet alan toimijoihin niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Päivittäin kampuksella työskentelee ja opiskelee jo 1000–1100 henkilöä.

Mediapoliksen suurin yksittäinen ryhmä on tuotantoyhtiöt, joita on kymmenkunta. Tärkeä ryhmä on myös tuotantoyhtiöiden toimintaan liittyvät oheispalvelut. Yksittäisistä toimijoista suurimmat ovat Yle ja media-alan oppilaitokset, Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK ja Tampereen ammattiopisto Tredu.

Mediapoliksen synty

Mediapolis syntyi nykymuodossaan vuonna 2013. Idea Mediapoliksesta oli kuitenkin herännyt jo pari vuotta aikaisemminkin, kun tiloissa 70-luvulta saakka toiminut Yle muutti strategiaansa: Se halusi entistä enemmän yhteistyötä kumppaneittensa kanssa, ja se halusi myös olla mukana edistämässä koko luovan alan elinvoimaa. Lisäksi Yle ilmoitti luopuvansa Tohlopin toimitilojen (32 000 m²) omistuksesta.

Tilojen uudeksi omistajaksi tuli silloin Technopolis Oyj, joka on kiinteistöihin, toimitilojen vuokraukseen ja palveluihin erikoistunut pörssiyhtiö. Sen lupaus ”enemmän kuin neliöitä” puhutteli media-alan toimijoita ja kun Tampereen kaupunkikin otti vielä Mediapoliksen omaan strategiaansa, toiminta sai suunnan.

Technopolis saneerasi 70-luvulla rakennetun kiinteistön uuteen uskoon – tavoitteenaan sisällöntuotannon ja ict-alan kampus, jossa on modernit ja viihtyisät, vuokralaisten toimintojen kannalta funktionaaliset ja ns. älykkäät tilat.

Muutostöiden ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2013 valmistuivat uusi Juvenes-ravintola, vuokrattavat kokoustilat, elokuvateatteritasoinen auditorio ja täysin uudistunut aula kahvioineen ja looseineen. Uusien tilojen käyttöönottoa ja ovien avautumista juhlistettiin satojen kutsuvieraiden kanssa elokuun pimenevässä illassa, Anssi Kelan tähdittämän Aidankaatajaiset-festivaalin levittäytyessä Mediapoliksen studioihin ja pihalle.

Seuraava merkittävä askel kohti toimijoiden monimuotoisuutta otettiin vuonna 2014, kun ensimmäiset yritykset avasivat toimipisteensä Mediapoliksessa. Samaan aikaan Mediapolikseen muuttivat myös Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK ja Tampereen ammattiopisto Tredu. Oppilaitosten muuton jälkeen kampuksella alkoi liikkua päivittäin 400–500 media-alan opiskelijaa: jokapäiväinen toiminta moninkertaistui ja kansainvälistyi entisestään.

Mediapolis kehittyy ja mahdollistaa

Mediapoliksen tulevaisuus nojaa ennen muuta sen vahvoihin toimijoihin ja toimijoista syntyvään verkoston voimaan. Yhteistyö ja voimakas yhteinen ethos on polku, joka mahdollistaa ja tuottaa yhteistyöprojekteja ja -tuotantoja, vahvistaa vanhoja yhteyksiä ja luo uusia kumppanuuksia, edesauttaa tiedon ja osaamisen jakamista, synnyttää uusia näkemyksiä ja tuotantoon vietyjä innovaatioita, pohjustaa ja luo uutta ja kasvavaa liiketoimintaa. Tarinankerronta ja digitaaliteollisuus ovat kiivaasti kehittyvä ala, ja Mediapolis on siinä aktiivisesti mukana. Tätä työtä on tukemassa myös kiinteistön nykyinen omistaja Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) i Norden AB.

Mediapolis on mahdollistaja!